MediYoga så som den är utvecklad på IMY av Göran Boll, Stockholm är ett yogiskt terapeutisk system som baserar sig på den klassiska Kundaliniyogan. Kundaliniyogan har sina rötter i den tantriska traditionen en av de äldsta yogaformer människans känner till. MediYoga används vid rehabilitering för olika grupper med olika behov typ rygg och nackproblem, migrän, utbrändhet, sömnstörningar, astmatiker, m fl.
Vid en mindre studie på Danderyds sjukhus har man tittat på hur MediYoga har påverkat riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och höjda nivåer av stresshormon. Den MediYogan har även visat goda resultat när det gäller att sänka blodtrycket och nivåer för stresshormoner. På Danderyds sjukhus i rehabiliteringsprogram för hjärtpatienter inför man därför MediYoga. Att utöva MediYoga som är en form av Kundaliniyoga, är ett utmärkt sätt att jobba förebyggande med hälsa.

Förutom att kroppens muskulatur blir smidigare är yogan främjande för matsmältning, positivt för hormonsystemet och stärkande av nervsystemet.
Korta enkla yogapass, ibland enbart enskilda övningar och ställningar som kombineras med andnings och koncentrationstekniker, avslappning och meditationer för att verka terapeutiska och ge direkt energimässig balans på alla plan. Passen skräddarsys för den enskildes specifika behov och utförs med utgångspunkt utifrån utövarens egen förmåga och kapacitet. Alla övningar utförs lugnt och inkännande.

Hur går en yogaterapisession till?
Det innebär att vi pratar igenom tillsammans vad/vilka problemen är och vilka frågor som finns runt den egna hälsan. Sedan använder vi det yogiska perspektivet för att se hur yogan ser på dessa obalanser. Utvalda yogaövningar och meditationer utformas efter behov och förutsättningar till ett pass för ett eget utövande.